Mięso na prawdziwy tatar jest drogie. Wypróbuj ciekawe zamienniki

Istnieją zamienniki, które smakują równie dobrze jak prawdziwy tatar, który dla wielu może być rarytasem. Zdeněk Pohlreich woli przyrządzać go z grzbietu wołowego, polędwicy, fałszywej polędwicy lub pieczeni wołowej.

Nie mielą go niepotrzebnie w młynku, lecz tną ręcznie. Miesza go z kaparami, sosem Worcestershire, ketchupem, musztardą Dijon, żółtkami i cebulą. Mieszankę doprawić solą i pieprzem i podawać na tostowym pieczywie posmarowanym czosnkiem. Jeśli jednak nie masz w domu mięsa lub nie chcesz go od razu używać do tatara, spróbuj opcji mniej powszechnych, ale jednocześnie z najwyższej półki.

Tatar z buraków

Przygotuj składniki: 2 buraki, oliwa z oliwek, czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka passaty pomidorowej, 1 łyżka sosu Worcestershire, sól i pieprz, pieczywo tostowe lub pełnoziarniste, świeży koperek do dekoracji

Buraka umyj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez prawie 50 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, a czosnek zmiel na proszek. Buraka pokroić drobno lub w kostkę i krótko zmiksować. Wymieszaj w misce, dodaj passatę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Zmiksuj, ostudź i podawaj próbny tatar z tostowym pieczywem posypanym świeżym koperkiem.

Tatar z Awokado

Do przygotowania dania potrzebne będą nam następujące składniki: 2 awokado, pęczek dymki, mała cukinia, sok z cytryny, sól i pieprz, chleb tostowy i młode pomidory

Umyj awokado i usuń pestki. Wydrąż miąższ i pokrój go na małe kawałki. Drobno posiekaj cebulę, dodaj także zieloną cebulę. Umytą cukinię zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszaj w misce, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Podawać na tostach pełnoziarnistych lub białym chlebie. Można ozdobić kawałkami pomidorów.

Bakłażan, grzyby, a nawet ryby

Tatar z łososia
Tatar z łososia: Zdjęcie autorstwa Pixabay

Tatar można przygotować ze wszystkiego. Dużą popularnością cieszy się tatar z bakłażana, grzybów, warzyw, ziemniaków, miękkiego salami, ryby czy twardego sera. W kuchni nie ma ograniczeń co do kreatywności i smaku, więc nie daj się ponieść emocjom i wypróbuj je.

Źródła informacji: ireceptar.cz, lidovky.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *