Gotowanie na parze: dzięki sztuczkom najlepszych chińskich restauracji wynik będzie najlepszy

Aby uzyskać najlepsze gotowanie na parze, możesz skorzystać ze wskazówek najlepszych chińskich restauracji, aby uzyskać smaczne i zdrowe dania.

Pieczone w folii, w piekarniku, w niskiej temperaturze, w słoikach: istnieje wiele rodzajów gotowania, dzięki którym można przygotowywać własne potrawy, ale z pewnością najlepszym sposobem na zachowanie nienaruszonych właściwości żywności i zachowania jej składników odżywczych jest gotowanie na parze.

Za pomocą pary możesz przygotować wiele różnorodnych potraw bez ograniczeń swojej wyobraźni, takich jak gnocchi, gotowane kremy, ryby czy mięso. Ogólnie rzecz biorąc, jest to bardzo prosty proces gotowania, ale aby wynik był najlepszy, możesz zastosować się do trików najlepszych chińskich restauracji.

Sekrety doskonałego gotowania na parze

Gotowanie na parze pozwala zachować cechy i właściwości odżywcze żywności (witaminy i minerały), modyfikując białka i tłuszcze w mniej agresywny sposób. Gotowanie wzbogaca potrawy zawierające zioła i przyprawydzięki czemu nie będzie potrzeby dalszego sezonowania.

Dzięki technice parowej można ugotować niemal wszystko, wystarczy dokładnie przestrzegać kilku zasad: przede wszystkim nie należy pozostawiać wyboru najlepszych narzędzi przypadkowi. Na przykład możesz zdecydować się na kosze stalowe lub bambusowe (które można ustawiać jeden na drugim) do umieszczenia na garnku (normalnym lub ciśnieniowym) lub doniczkach z wbudowanym koszyczkiem. Na rynku dostępne są także piekarniki umożliwiające gotowanie na parze czy maszyny z wannami i koszami, które zazwyczaj są droższe, gdyż działają na prąd.

W każdym razie do gotowania na parze ważne jest, aby żywność była umieszczana w koszach z dala od wody i w dobrze zamkniętych pojemnikach. Jeśli nie ma odpowiedniej nakładki, należy przykryć folią lub folią. Na koniec, w celu optymalnego ugotowania, należy podzielić żywność na kawałki, chyba że mają już kształt ułatwiający gotowanie. Zamiast tego płatki zbożowe należy najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Na koniec ryby i mięso marynuje się przez co najmniej 30 minut, aby poprawić ich konsystencję.

W tym momencie należy rozłożyć potrawę niezbyt wysokimi warstwami, układając je obok potraw o podobnym czasie gotowania. Jeśli używasz koszy, które można ustawiać jeden na drugim, umieść twardsze i twardsze produkty spożywcze (warzywa, takie jak ziemniaki, rzepa) w pobliżu dyszy pary. Wodę do gotowania potraw można wzbogacać przyprawami, aromatycznymi ziołami, płynami aromatyzującymi (wino, ocet, zielona herbata, sok z cytryny) lub bulionami.

Kosz z potrawą należy następnie włożyć do garnka, gdy woda się zagotuje. Natychmiast po tym należy zmniejszyć płomień, aby ograniczyć możliwość kontaktu płynu z żywnością. Jeśli pokrywa jest zamknięta, nie ma potrzeby obracania potrawy, ponieważ para krąży równomiernie w zamkniętym pomieszczeniu.

Na koniec warto pamiętać, że czas gotowania zależy od 3 czynników, a mianowicie:

1. żywność, która ma zostać ugotowana
2. jego rozmiar
3. warstwę jaką zajmuje wewnątrz koszyka.

Przestrzegając tych zasad, uzyskasz doskonałe gotowanie potraw na parze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *