Od października w wielu miejscach odbywa się skup niektórych jesiennych owoców. Popyt jest głównie na buki, rzadziej na żołędzie i kasztany. W zależności od zainteresowania i jakości owoców można zarobić całkiem sporo pieniędzy. Za kilogram kasztanów w tym roku dostaniesz około 20 CZK, a za tę samą ilość buków ponad dziesięciokrotnie więcej. A jeśli nie uda Wam się kupić orzeszków bukowych, pamiętajcie, że kiedyś były powszechnym pożywieniem, są darmowe, a prażone pestki smakują naprawdę wyśmienicie.
Skup buków
W październiku rozpoczyna się główny sezon zbioru buków i owoców . Są bardzo cenione, z jednej strony wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt, ale głównie jako nasiona do uprawy nowych sadzonek w szkółkach leśnych.
NIE PRZEGAP:
Kiedy buki przyniosą owoce, nie zapomnij ich zbierać. Nie można polegać na zbiorach buków. Często zamarzają, a zbiory pojawiają się mniej więcej raz na cztery lata. Jednocześnie można je zbierać w dużych ilościach, w dobrym roku pod jednym drzewem można zebrać od 30 do 50 kilogramów buków. Kasza gryczana jest kupowana czysta i zdrowa. Jako pierwsze opadają owoce, które są suche, uszkodzone przez owady lub głuche. Tylko wtedy wypadają zdrowe i pełne owoce.
-
Cena skupu buków wynosi w tym roku około 250 CZK za kilogram. Jasne, są stosunkowo lekkie, więc minie trochę czasu, zanim przybędziesz kilogramów. Z drugiej strony, jeśli już po ich upadku, na ziemi jest ich tak wielu, że skończysz w mgnieniu oka.
Najpierw zdobądź informacje
W wielu miejscach w Czechach działają wyspecjalizowane centra skupu jesiennych owoców, można więc wybrać albo najbliższy, najciekawszy finansowo, albo ten, w którym zakupy odbywają się w formie odbioru i przyjechać po nie do Państwa. Możesz znaleźć kontakty w Internecie (na przykład ) lub zapytać. Zawsze warto najpierw zajrzeć na strony skupów lub bezpośrednio zadzwonić do jednej z nich i dowiedzieć się czy i za ile jeszcze kupują buk. Nawet jeśli normalnie je kupują, może mają ich już dość w tym roku i nie chcą Twoich, albo cena skupu jest tak niska, że zbieranie nie ma dla Ciebie sensu.
ZAINSPIRUJ SIĘ:
Posmakuj buku
Dziś buki jako pożywienie odchodzą już niemal w zapomnienie, jednak w przeszłości spożywanie ich owoców było dość powszechne, gdyż ludzie mogli wykorzystywać wszystko, co oferowała im natura. Coraz częściej należy pamiętać o kaszy gryczanej, ponieważ jest ona dostępna dla większości ludzi za darmo, jest bardzo smaczna i może znacznie wzbogacić menu. Ostatni raz na szerszą skalę zaczęto je stosować po I wojnie światowej, kiedy robiono z nich mąkę dodawaną do mąki żytniej lub pszennej i podobnie jak żołędzie czy korzenie mniszka lekarskiego przygotowywano z nich namiastkę ziaren kawy. Zimą, a zwłaszcza na Boże Narodzenie, prażono pestki buku i dzieci zjadały je jak migdały.
Jak smakują orzechy bukowe
Orzechy bukowe smakują jak pestki słodkich migdałów lub orzechów laskowych, innym przypominają pestki dyni lub jadalne kasztany. Dzięki prażeniu zyskują znacznie lepszy i wyraźniejszy smak. Zjadane są tylko nasiona, które znajdują się pod brązową, błyszczącą i jędrną skórką, którą po obróbce cieplnej – owoce buku, niełupki trójstronne, oparza się wrzącą wodą – można po prostu oderwać paznokciem.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Surowe są trujące
Dokładna obróbka cieplna jest również istotna ze względu na to, że pestki buku zawierają lekko toksyczny alkaloid fagin, którego skutki należy usunąć. Większe ilości surowych owoców mogą powodować problemy żołądkowe, zawroty głowy i bóle głowy, szczególnie u dzieci.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu
Dzięki pieczeniu na suchej patelni lub w piekarniku obrane jądra zyskują znacznie lepszy i wyraźniejszy smak. Potraktowane w ten sposób smakują jak pestki słodkich migdałów lub orzechów laskowych. Są pożywne, 100 g ziaren zawiera 580 kcal, 25% białka, 35% tłuszczu i 40% węglowodanów. Zawierają także dużo skrobi, białka, witamin C i B6, wapnia i żelaza. A obecnie mają ważną cechę: nie zawierają glutenu.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Jak używać buku
Orzeszki bukowe można spożywać w taki sam sposób, jak zwykłe orzechy, można też przygotować z nich mąkę lub kawę bezkofeinową, która na wzór swoich przodków ma bardzo ciekawy smak. Wystarczy wymieszać, zmielić lub zmielić prażone nasiona w moździerzu na proszek i zalać wrzątkiem. Prażone nasiona można dodawać także do sałatek, musli czy wypieków.
Domowy olejek bukowy
A jeśli masz w domu tłocznię oleju, z obranych i świeżych pestek buku możesz zrobić olej tłoczony na zimno, który będzie nie tylko smaczny i pachnący, ale także zdrowy. Jej jakość jest porównywalna z oliwą z oliwek, jest trwała i ma uniwersalne zastosowanie. Dzięki lekko orzechowemu smakowi ożywia różnorodne zupy i sałatki oraz doskonale aromatyzuje warzywa, grzyby i dziczyznę. Z 2,5 kg buków można wycisnąć około 1 litra olejku.