Żurawie należą do bardzo pięknych drzew, które wiosną można ozdobić delikatnymi kwiatami, które stopniowo zamieniają się w jaskrawoczerwone owoce, do których jesienią dołączają magicznie kolorowe liście. A żuraw morawski również zachwyci Cię wspaniałym smakiem swoich owoców.
Sorbus aucuparia var
Jarzębina (powszechnie znana jako jarzębina) pasuje do każdego ogrodu i parku i występuje u prawie osiemdziesięciu gatunków na półkuli północnej. Dla doskonałego smaku owoców uprawiamy głównie morawską odmianę o słodkich owocach, która w przeciwieństwie do gorzkiego dzikiego agrestu ma mało gorzki, raczej słodko-kwaśny smak i wysoką zawartość witaminy C. Im dłużej zostawiamy je na drzewie , tym są słodsze i możemy je też przepuścić przez pierwszą zamrażarkę. Możemy je spożywać bezpośrednio, ale . Zaletą jest to, że witamina C, pozyskiwana z owoców żurawia, jest bardzo stabilna.
Można go rozpoznać po liściu
Żurawia słodkowodnego od żurawia zwyczajnego możemy bardzo łatwo odróżnić i nie musimy nawet próbować owoców. Po prostu uważnie przyglądamy się liściom obu drzew. Ząbkowanie liści żurawinodzioba przebiega na całej długości liści. U żurawia morawskiego o słodkich owocach ząbki sięgają tylko do około połowy długości liści. Żuraw słodkowodny dorasta do wysokości około 10 do 15 metrów. Gałęzie najpierw rosną piramidalnie, później korona się rozszerza. Jednak nawet gałęzie mogą być wskazówką do rozróżnienia – u żurawia słodkowodnego wyrastają z pnia pod większym kątem (ok. 30°) niż u żurawia zwyczajnego. Owocuje na drewnie dwuletnim i starszym.
Jak wyhodować dźwig
Żuraw lubi słoneczne stanowiska, ale poza tym nie jest wymagający ani pod względem miejsca, ani pielęgnacji. Jedynie gleby nadmiernie wilgotne nie są dla niej dobre i cierpi na parcha. Dobrze znosi gleby bardziej kwaśne, natomiast gleby wapienne skracają jej żywotność. Jest całkowicie mrozoodporny i odporny na złą pogodę. Żurawie nie wymagają nawet przycinania, wystarczy cięcie treningowe w celu uformowania korony. Żuraw słodkowodny rozmnaża się poprzez szczepienie lub szczepienie na podkładce.
Przydatne piękno
Dźwig można wykorzystać w całości. Z litego drewna wytwarzano uchwyty do narzędzi, z kory barwiono tekstylia, z kwiatów sporządzano herbatę na kaszel, ale najważniejsze były oczywiście dojrzałe, czerwone owoce. Można je spożywać świeże lub suszone, przygotowuje się z nich kompoty, likiery i syropy. Mają działanie przeczyszczające i moczopędne, w medycynie ludowej stosowane są w celu obniżenia wysokiego ciśnienia krwi, obniżenia poziomu cholesterolu czy przy chorobach tarczycy.
Współpraca z królestwem ptaków
Czerwony, który bardzo lubią, ale nie robią tego ot tak. Nasiona żurawi nie byłyby w stanie samodzielnie wykiełkować bez pomocy ptaków. Kwas parasorbowy zawarty w owocach zapobiega kiełkowaniu nasion. W naturze nasiona mogą kiełkować dopiero po przejściu przez przewód pokarmowy ptaków. Dlatego podczas sztucznego siewu w szkółkach drzew należy przeprowadzić specjalne przygotowanie nasion (stratyfikację), polegające na ułożeniu naprzemiennych warstw trocin, piasku, igieł i podobnego materiału.