Tradycyjne ciasta na zakwasie to specjalność każdej babci. Jeśli Ty też ciepło wspominasz święta i zapach babcinej kuchni, podaruj to uczucie także swoim wnukom czy dzieciom. O zakwas nie trzeba się martwić, każdy sobie z nim poradzi. Uzupełnij ją świeżymi owocami, które są obecnie dostępne i nie zapomnij o dodatku białka w postaci twarogu. Gra smaków dopełnia słodko-chrupiący miękisz, którym nie pogardzi żaden miłośnik słodyczy.
Potrzebujemy
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 5 łyżek granulowanego cukru
- 300 g mąki półgrubej
- 300 g mąki zwykłej
- 2 żółtka i 1 całe jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżki wysokiej jakości majonezu bez smaku
- 40 ml domowego rumu (dla dzieci można pominąć)
- około 12 moreli
Pożywny:
- 250 g tłustego twarogu
- 1 żółtko
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki cukru pudru
Miękisz:
- 70 g grubej mąki
- 60 g zimnego masła
- 60 g granulowanego cukru
- 2 garści plasterków migdałów
Procedura
- Przygotuj drożdże z drożdży, cukru i letniego mleka i poczekaj, aż dobrze pęcznieją.
- Na razie w misce wymieszaj resztę składników na ciasto, a później dodaj do nich przygotowane drożdże. Wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 90 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Twaróg wymieszaj w misce z żółtkiem, skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem. Jeśli mieszanina wydaje się gęsta, można ją lekko rozrzedzić mlekiem.
- Można też przygotować kruszonkę. Zimne masło rozetrzeć w dłoniach, dodać cukier i grubą mąkę. Jeśli składniki dobrze się połączą, dodaj pokrojone migdały.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 16 równych części. Z każdego uformuj mały naleśnik, dodaj łyżkę twarogu i ćwiartkę moreli.
- Każde ciasteczko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Śledź naszego Instagrama