Niezapomniany smak: Klasyczne serniki z morelami i kruszonką, które przeniosą Cię w czasy dzieciństwa

Tradycyjne ciasta na zakwasie to specjalność każdej babci. Jeśli Ty też ciepło wspominasz święta i zapach babcinej kuchni, podaruj to uczucie także swoim wnukom czy dzieciom. O zakwas nie trzeba się martwić, każdy sobie z nim poradzi. Uzupełnij ją świeżymi owocami, które są obecnie dostępne i nie zapomnij o dodatku białka w postaci twarogu. Gra smaków dopełnia słodko-chrupiący miękisz, którym nie pogardzi żaden miłośnik słodyczy.

Potrzebujemy

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 5 łyżek granulowanego cukru
  • 300 g mąki półgrubej
  • 300 g mąki zwykłej
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżki wysokiej jakości majonezu bez smaku
  • 40 ml domowego rumu (dla dzieci można pominąć)
  • około 12 moreli

Pożywny:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Miękisz:

  • 70 g grubej mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g granulowanego cukru
  • 2 garści plasterków migdałów

Procedura

  1. Przygotuj drożdże z drożdży, cukru i letniego mleka i poczekaj, aż dobrze pęcznieją.
  2. Na razie w misce wymieszaj resztę składników na ciasto, a później dodaj do nich przygotowane drożdże. Wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 90 minut.
  3. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Twaróg wymieszaj w misce z żółtkiem, skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem. Jeśli mieszanina wydaje się gęsta, można ją lekko rozrzedzić mlekiem.
  4. Można też przygotować kruszonkę. Zimne masło rozetrzeć w dłoniach, dodać cukier i grubą mąkę. Jeśli składniki dobrze się połączą, dodaj pokrojone migdały.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 16 równych części. Z każdego uformuj mały naleśnik, dodaj łyżkę twarogu i ćwiartkę moreli.
  6. Każde ciasteczko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *