Łosoś wędzony to produkt powszechnie spożywany, jednak należy zwracać szczególną uwagę na datę ważności. To właśnie jest największe ryzyko.
Wędzony łosoś jest niezwykle korzystnym pożywieniem dla zdrowia, gdyż może poszczycić się obecnością niezliczonej ilości składników odżywczych. Nie sposób nie wymienić wśród nich kwasów omega 3, selenu oraz witamin B12 i D. Są to substancje, które pozwalają na utrzymanie w niezmienionym stanie różnych funkcji organizmu.
Właśnie z tego powodu eksperci zalecają regularne włączanie danej żywności do swojej diety. I Należy jednak zwrócić uwagę na termin. W przeciwnym razie zagrożenie dla zdrowia może być również bardzo poważne i dlatego warto to podkreślić.
Łosoś wędzony, zwracaj uwagę na datę ważności
Już na początku tego artykułu ostrzegaliśmy, jak ważne jest sprawdzanie daty ważności wędzonego łososia. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, w rzeczywistości ryzyko dla zdrowia może być również bardzo poważne.
Nie wszyscy o tym wiedzą Łosoś wędzony na zimno może być niebezpieczny dla zdrowia nawet przed upływem terminu ważności. Powodem jest to, że lodówki często nie są wystarczająco wydajne i powodują zmiany temperatury, które w efekcie wpływają na jakość samego produktu. Alternatywnie zalecamy wybór łososia wędzonego na gorąco lub ugotowanie go przed spożyciem.
W każdym razie eksperci zalecają unikanie spożywania omawianego produktu w czasie ciąży. Niezależnie od zastosowanej metody przechwytywania, w rzeczywistości wydaje się, że przedstawia ona zwiększone ryzyko zakażenia listerią monocytogeny. Jest to bardzo niebezpieczna bakteria wywołująca listeriozę – chorobę zakaźną przenoszoną głównie przez żywność. Zazwyczaj dana bakteria znajduje się w surowych rybach w solance lub nawet w rybach wędzonych i jest w stanie przetrwać temperatury panujące w lodówce.
W świetle tego, co właśnie powiedziano, jasne jest, że przede wszystkim kobiety w ciąży powinny zdecydować się na spożycie świeżego łososia co okazuje się dużo korzystniejsze i bezpieczniejsze dla zdrowia. Między innymi jest bogaty w kwasy omega 3 i dlatego stanowi prawdziwe panaceum na mamę, ale także na rozwój malucha. W szczególności eksperci zalecają spożywanie świeżego łososia raz lub dwa razy w tygodniu, preferując łososia złowionego od łososia hodowlanego.