Jak konserwować warzywa zimą? Najprostsze metody

Zamrażanie to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie bałaganu zimą. Część z nich traci jednak intensywny aromat i smak. Dowiedz się, jakie inne proste rozwiązania masz pod ręką, aby zakonserwować warzywa na zimę, oprócz konserwowania ich w solance.

Najlepszą metodą byłoby utrzymanie warzyw zimą tak naturalnych i zdrowych, jak to możliwe. Każda gospodyni domowa przygotowuje warzywa w puszkach w zalewie lub occie, jednak warzywa korzeniowe i rośliny aromatyczne wymagają innych warunków przechowywania.

Najpopularniejsze warzywa kuchni rumuńskiej

Warzywa to warzywa lub rośliny zielone, z których szczególnie spożywane są aromatyczne korzenie i liście. Warzywa są bardzo popularne w kuchni rumuńskiej i są głównymi składnikami zup i barszczyków. Przygotowujemy z nimi także aromatyczne sosy i pyszne dodatki.

Najlepsze korzenie

  • Marchew
  • Seler
  • pasternak
  • Korzen pietruszki
  • Buraczany
  • Czarna rzodkiewka
  • Ziemniaki

Najpopularniejsze warzywa liściaste

  • Pietruszka
  • koperek
  • lubczyk
  • tymianek
  • Kolendra
  • Bazylia

Jak przechowywać warzywa na balkonie zimą

Jak konserwować warzywa zimą?  Najprostsze metody
Marchew zawsze trzyma się bez liści

Jeśli zimą masz bardzo zimny balkon, bez źródła ciepła, ale dobrze wentylowany, dobrze będzie go wykorzystać do przechowywania części warzyw. To samo dotyczy czystej, bardzo chłodnej i dobrze wentylowanej piwnicy, w której warzywa nie spleśniają.

Użyj drewnianych skrzynek lub dużych szklanych słoików z szeroką szyjką i napełnij je czystym, dobrze wysuszonym piaskiem. Możesz przechowywać korzenie w piasku. Musisz odciąć wszystkie duże liście i pozostawić w środku tylko kilka mniejszych, delikatnych liści.

Korzenie selera lub pietruszki można w ten sposób przechowywać w piasku i przykrywać bawełnianymi serwetkami. Korzenie zachowują zdrowy, soczysty miąższ i naturalny smak.

W piasku mogą przetrwać około miesiąca.

Również na zimnym balkonie warzywa można przechowywać w słoikach z wodą: pietruszkę, koper, zieloną cebulę lub tymianek. W wodzie, w temperaturze tak zimnej jak w lodówce, warzywa mogą przetrwać tydzień.

Jak przechowywać warzywa w zamrażarce zimą?

Jak konserwować warzywa zimą?  Najprostsze metody

Wszystkie warzywa korzeniowe i warzywa można zamrozić na zimę, jeśli kupisz je tanio i masz miejsce w zamrażarce.

zioła oczyścić z grubych ogonów, dobrze umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie można je umieścić w zamrażarce na różne sposoby:

  • W kostkach lodu, posiekanych i zmieszanych z olejem;
  • W plastikowych torebkach, dobrze zwiniętych, aby nie dostawało się zbyt dużo powietrza;
  • W plastikowych zapiekankach, możliwie najlepiej sprasowanych i nadziewanych.

Rădăcinoaşele Całkiem dobrze przechowują się także w zamrażarce, nawet jeśli po ugotowaniu stracą smak. Marchew, seler czy pasternak obieramy, myjemy i wycieramy papierowymi ręcznikami. Następnie pokrój krążki lub patyczki i zamroź:

  • W workach plastikowych, dobrze zwiniętych.
  • W plastikowych zapiekankach.

Jak przechowywać ziemniaki przez zimę

Ziemniaki to podstawowe warzywa wśród warzyw stosowanych do zup i gulaszy. Na początku zimy robimy większe zapasy ziemniaków i warto zaopatrzyć się w przynajmniej dwie odmiany, zarówno białą, jak i czerwoną.

najlepiej przechowywać w czystym, suchym piasku, w chłodnych pudełkach, w dobrze wentylowanej piwnicy.

Jeśli mieszkasz w mieszkaniu, musisz trzymać je na zimnym balkonie, także w pudełkach z piaskiem lub w wiklinowych koszach lub w perforowanych plastikowych pudełkach.

Ziemniaków na zimę nie przechowuje się w lodówce ani w zamrażarce, ponieważ wilgoć niszczy teksturę i smak.

Można je też przechowywać w workach siatkowych, ale przez krótki czas. Jeśli wykiełkują, pąki należy natychmiast odłamać. A jeśli zrobią się zielone lub spleśniałe, lepiej je wyrzucić, bo zmienił się ich smak i nie są już tak dobre.

Jak utrzymać bałagan w słoiku

Można też przechować zamieszanie zimą w słoikach z oliwą i solą. Przygotuj mieszankę warzyw korzeniowych startych lub drobno posiekanych w robocie kuchennym.

Ułożyć w zwartych i dobrze sprasowanych warstwach w małych słoiczkach, posypać solą i na koniec wlać olej aż do ujścia wieczka.

Słoiki zamykamy i przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. Używając warzyw do zup lub gulaszu, dodaj na nie olej, aby nie zmieniły koloru ani pleśni.

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *