Jedzenie na sylwestra powinno być smaczne, sycące i pożywne. Właśnie tym jest beef stroganov, znany po słowacku jako beef stroganov. Danie to stało się już niemal klasykiem na spotkania w większym gronie, wesela, chrzciny i oczywiście biesiady sylwestrowe. Jak przygotować pyszne danie z wołowiny i grzybów? Nie zapomnij o soku, który ma wręcz magiczną moc – w ciągu kilku sekund postawi Cię na nogi.
Befstroganow to danie, które bardzo lubimy na różnych przyjęciach i choć nie jest tak popularne jak rosół, to w smaku nie odstaje od niego. Uważam, że stroganow to bardzo charakterystyczne danie, pełne smaków i aromatów, nie tylko dzięki delikatnej wołowinie, ale także dzięki innym, nie mniej ważnym składnikom. W składzie znajdują się grzyby, papryka, ogórki kiszone i bardzo ważna rzecz – sok spod ogórków. Składnik ten nie tylko dodaje potrawie smaku, ale także sprawia, że mięso jest bardziej zwarte i nie rozpada się. Lepszego na sylwestra nie znajdziesz.
Najlepsze jedzenie na Sylwestra i Nowy Rok
Składniki:
- ok. 1 kg wysokiej jakości wołowiny (polędwica, rostbef)
- 500 g grzybów
- 2 większe papryki – czerwona i zielona
- kilka ogórków kiszonych, najlepiej chrupiących
- ok. 700 ml bulionu lub bulionu z kością wołową
- koncentrat pomidorowy
- czosnek do smaku (ja dodaję 2-3 ząbki)
- 150 ml śmietany 33% (można też użyć kwaśnej śmietany)
- przyprawy – sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, papryka ostra
- 3 łyżki mąki do zagęszczenia
- łyżeczka musztardy
- pół szklanki soku z ogórka
Sposób przygotowania:
- Wołowinę pokroić w stosunkowo cienkie paski o długości około 4 cm. Następnie przełożyć do miski i zamarynować w przyprawach. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy, sól, pieprz i łyżeczkę musztardy. Tak przygotowane mięso wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Po kilku godzinach mięso wyjąć z lodówki, posypać mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na pół godziny, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Następnie rozgrzej głęboką patelnię lub garnek, w którym chcesz przygotować potrawę. Dodać 3 łyżki oleju i smażyć mięso około 5 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron.
- W czasie smażenia mięsa paprykę i grzyby pokroić w większą kostkę, a ogórki kiszone w krążki. Dodajemy je do wołowiny i całość smażymy około 3 minuty.
- Następnie zalać bulionem, dodać liście laurowe, kilka łyków ziela angielskiego i 2 łyżki przecieru pomidorowego.
- Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie sos powinien się zredukować, jeśli za szybko się redukuje, dodać odrobinę więcej bulionu.
- Tuż przed końcem gulaszu dodać sok z ogórka. Jeśli dodamy go zbyt wcześnie, mięso może być zbyt twarde. Gotuj jeszcze przez kwadrans na małym ogniu i na koniec dodaj śmietankę, żeby zmiękła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać to danie z kluskami, ryżem, ziemniakami lub po prostu z kromką świeżego chleba. Stroganoff można podawać także w formie gulaszu bez dodatkowych składników i jest równie smaczny.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
To klops! Przepis na szybki i pożywny obiad
To najlepsza sałatka z gyrosem, jaką kiedykolwiek jadłam. Znajomy dodał zaskakujący składnik. Już wiem dlaczego