Morwa biała pochodzi z Chin, Japonii i Indii. Do Europy została przywieziona w średniowieczu wraz z gąsienicami jedwabnika.W Polsce uprawiana jest w celu pozyskania liści potrzebnych na karmę dla gąsienic jedwabnika, jadalnych owoców i jako drzewo ozdobne

Morwa z początku rośnie bardzo szybko, ale prędko spowalnia swój wzrost i rzadko przekracza 15 metrów wysokości.Żyje 200 - 300 lat.Liście szeroko jajowate a czasem klapowane lub losowo powycinane.Na silnych pędach wcięte prawie do nerwu głównego.Brzeg liścia grubo ząbkowany o nasadzie sercowatej lub zaokrąglonej.Górna strona liści jasnozielona i błyszcząca, dolna matowa, jesienią przebarwiają się na żółto

Kwiaty drobne niepozorne.Męskie zebrane w zwisające kłosy, żeńskie zebrane w jajowate kwiatostany.Kwitnie w maju.Owoce morwy to jadalne bardzo słodkie niełupki podobne do owocu jeżyny, koloru białego, czerwonego, purpurowego lub czarnego.Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają.
Wymagania glebowe morwy są minimalne, dobrze rośnie na glebach piaszczystych a nawet nieużytkach.Nie jest całkowicie mrozoodporna. Młode pędy nie drewniejš całkowicie przed zimą i podczas większych mrozów przemarzają. Bardzo dobrze znosi cięcie i może być uprawiana w formie żywopłotów, co ma zastosowanie w hodowli jedwabników.